12.1.20
In primul rand vreau sa multumesc celor care ma sustin si ma incurajeaza sa continui povestirile! Daca Ideranjeaza pe cineva va rog sa-mi spuneti si ma opresc Cu cat postez mai mult, imi dau seama ca tot mai multe lucruri gasesc in capul meu (experiente)care pot fi de folos, sau doar pur si simplu interesant si pentru altii. Fotografia de mai jos azi am gasit-o intre negativele vechi.(1996) Fotografia am facut-o cand eram la scoala de fotografi (Budapesta) si ne-au dat ca tema sa fotografiem un portret simplu si sa-l editam. Azi cand l-am gasit, colegul meu Bec Norbert m-a intrebat daca eu am facut retusarea, I-am spus ca nu, dar acum m-am amintit ca defapt nu maiimi amintesc Fiindca nu stiu daca asta era sau alta. In principiu nu schimba nimic. Puteam sa fac asta pe vremea accea. AAAA... si cel mai important lucru: in prima imagine vedeti o fotografie marita (manual) direct de pe negativ adica (RAW) iar a doua este cea "editata" corect spus retusata manual negativul. Cred ca foarte putini mai cunosc procesul. De obicei se retusau negativele mai mari (6x4,5 - 6x6 - 6x7 sau mai mari), mai rar cele mici. Deci, se ungea toata suprafata negativului (partea cu emulsie) cu o substanta cu numele Matolein, asta ajuta sa se "lipeasca" grafitul de negativ. Apoi cu un creion tip Rotring 0,5 cu varful ascutit cu un smirgel foarte foarte fin pana aveea varful ca un ac, puneam puncte puncte puncte asa acoperand suprafetele deschise de pe negativ pana ce a fost ca in jurul ei. De exemplu, daca va uitati bine pe barbie are un "cos" asta pe negativ este o pata mai deschisa decat restul tenului. Si asta trebuie "acoperita cu creion. Si la sfarsit am folosit o bucata de ciorap intins bine pe obiectivul aparatului de marit fixat cu un elastic am marit poza. De aici vine efectul de "portraiture"soft. Daca va uitati la pozele mele in mare editarea este asemanatoare. Nu spun ca asa e bine doar ca eu asa fac si dupa atatia ani cu o techologie diferita. Sper ca vi sa parut interesant si voua!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment