Sigma SD1 Merrill |
V-am spus doar sa nu va asteptati niciodata de la mine la un test "tehnologic". Pe mine nu ma intereseaza ce este inauntru, nici cum functioneaza, ce algoritmuri foloseste si asa mai departe.
Eu sunt genul de om la care poti sa-i povestesti ore intregi despre un aparat cat de bun e si cate miliarde de megapixeli are si in cate sute de straturi... nu stiu, si nici nu ma intereseaza. Eu il iau in mana si fac fotografii. Apoi spun ce imi place si ce nu.
Eu nu sunt "legat" de nici-un brand. Intr-un articol anterior am povestit ca am invatat pe Nikon, dupa am folosit Canon ani de zile pe langa Mamiya RB67 si cand a venit timpul sa schimb am decis sa-mi iau Pentax. Asa ca desi am avut putina retinere fata de Sigma Merrill, l-am luat in mana sa il testez.
La prima vedere, putin m-am pierdut sincer... e diferit, foarte diferit, butoanele... meniul... cam totul dar am pus de-o parte chestiile astea am cautat cele 3 butoane importante pentrut mine: diafragma, timpul de expunere si butonul de declansare (smile emoticon) si inca inainte sa incep sa-l folosesc am avut senzatia ca tin in mana un aparat facut pt profesionisti! Calitatea constructiei e foarte buna, robust, puternic, sta foarte bine in maana, se simte ca un tanc.
Display-ul, putea fi si mai bun... isi face treaba, dar nu e exceptional si e mult inferior standardelor de azi.
Aparatul este facut sa il folosesti cand ai lumina, pana la ISO 400. Dar ce face la ISO 100 sincer... doar la medium format am vazut, la culori, dinamica si sharp!
Chiar daca nu ai lumina dar expui cu timp lung pozele ies perfect ! deci ideea e sa nu tragi de iso in sus pentru ca atunci softul nu poate aprecia corect detaliile care se doresc pentru o asa rezolutie e bine de specificat si asta ca sunt multi care nu inteleg relatia: lumina -iso-rezolutie-expunere. se steapta toti sa doresca rezolutie cu lumina putina iar acest lucru nu e posibil de obicei aparatele cu rezolutie nu pot avea performate ridicate pe iso.
Eu l-as pozitiona undeva, ca o trecere...intre D800 si Hasselblad
Ah... totusi sa spun si ceva "negativ"... Formatul in care face pozele Raw nu pot fi vazute direct cu PS si LR , insa acestea se care se pot vedea si prelucra cu programul Sigma Pro 6 iar apoi salva in Jpg sau Tiff si editat suplimentar cu PS si LR. Atentie veti avea nevoie de un calculator performat intrucat o imagine Tiff poate ajunge la 90Mp.
.Ca o concluzie. a fost o surpriza placuta, mai ales ca este atat de accesibil ca pret in comparatie cu cele medium format ! Cred ca Sigma SD1 Merrill cu obiectivele Sigma ART este o combinatie ideala pt sedintele foto unde trebuie sa ai lumina buna, pentru a pune in valoare performantele senzorului Foveon.
Asa cred ca Sigma SD1 Merrill cu obiectivele Sigma ART este o combinatie ideala pt sedintele foto unde ai lumina suficienta!
http://www.photosetup.ro/ref187/aparate-foto/aparate-foto-dslr/Sigma-SD1-Merrill-body
No comments:
Post a Comment