26.3.12

Bloody Princess - Triton Flash test

Asa se pare ca tot nu pot sa "scap" de temele fotografice :-), asta e...
Dar asa cred ca nu pot trece fara sa postezi un asemenea experiment, din care ar putea multi sa invete cate ceva.

Ce s-a intamplat de fapt... Intamplare? NU. Nu cred ca lucrurile se intampla asa, doar din intamplare!
Un bun prieten mi-a povestit despre o locatie faina, despre un castel lasat in paragina dar cat de cat in stare buna, si m-a invitat sa vad si eu, fiindca el a devenit administratorul castelului.

Locatia are un potential infinit daca vine vorba despre sedinte foto!!! e superb! imediat am si facut planul pt. o sedinta foto.
Eu asa procedez ca incerc sa regizez scenariul in cap, pe hartie, ca sa am totul pregatit si cand ajungem la fata locului, doar sa le pun in practica. Asta in general functioneaza perfect fiindca nu la fata locului incep sa ma uit la unghiuri, la setari, la planul de iluminare. Sosim, montam, setam si asa poti sa reduci timpul sedintei foto foarte mult.

Ce stiam, ca nu avem curent prin zona. Deci trebuie proiectat iluminarea cu un sistem mobil care ne ofera o flexibilitate si mobilitate maxima. In acest timp am discutat cu Photosetup despre tabara foto  organizata de noi in Croatia si despre echipamentele necesare pt sedintele foto de acolo. Mi-au propus un produs nou de la Photoflex, blitzul Photoflex Triton Flash de 300W/s care are in kit doua baterii lithium cu dimensiuni faorte mici. Fiindca si la proiectul acesta exact de asa ceva aveam nevoie, ne-am inteles ca am sa-l testez la sedinta asta. Asa am ajuns sa folosesc acest blitz ca lumina principala cu un octobox mic.

o paranteza...

foto: pinto horse
Am avut posibilitatea si onoarea sa ma intalnesc cu Endre Szász /pictor renumit mai ales in strainatate/. Bandi bácsi (Nenea Bandi) cum ii zicea toata lumea, era un geniu! Cand am lucrat la Playboy in Ungaria am fost trimis la el acasa sa fac un fotoreportaj. O zi intreaga am stat cu el si cu sotia lui, m-a fascinat tot ce il inconjura: stilul lui, arta lui, personalitatea unica si, nu in ultimul rand, talentul lui de a picta foarte repede. Asta ce inseamna? In anii '70 el a emigrat in State, unde, in prima zi cand a ajuns, s-a dus la unul dintre cele mai mari Televiziuni si a i-a cerut unui redactor 5 minute...  Avea doar o valiza in care avea vopsele si sasiuri cu panza + cateva haine ce a mai incaput. In 5 minute a facut un tablou in ulei pe baza pt acest redactor. Cei de la televiziune au fost atat de uimiti/fascinati ca imediat i-au oferit o emisiune unde in fiecare saptamana sa picteze live! - inca in ziua aceea a primit 20.000.- de dolari avans...

si unde se leaga fotografia cu Bandi bácsi???
Cand eu am facut fotografiile cu el, l-am intrebat care este secretul lui? cum poate sa picteze atat de repede ca si intr-o emisiune TV poate fi interesant si nu devine plictisitor, ca stim cu totii ca e greu sa tii oamenii legati de TV.
si raspunsul lui este de fapt cheia care eu o folosesc de atunci...

"...Eu am toate cadrele/tablourile deja in cap pana la ultimul detaliu si cand pictez nu ma gandesc! - nu experimentez cu culori, cu unghiuri etc... pur si simplu mana mea ma impiedica sa fac si mai repede!..."

Deci este foarte important sa ai planul facut in cap/hartie pana la ultimul detaliu, dar sunt ocazii exceptionale cand intervine ceva si trebuie sa improvizezi la fata locului, asa s-a intamplat si cu mine de data asta... :-)
foto: Carmen Orasanu
Am avut tot planul facut in cap si cand am ajuns la fata locului si am amenajat spatiul pt sedinta foto, a venit administratorul si a zis "nu vrei sa arunci o privire si la pod?" Cand am vazut podul castelului totul s-a rasturnat peste cap :-)))

Ne-am amenajat in pod. Razele Soarelui care au patruns prin crapaturile tiglelor ne-au dat un decor de o atmosfera unica. Alegerea modelului a fost destul de simplu, am dorit sa fie destul de inalta si sa aiba parul lung, asa ca Alex s-a potrivit perfect pt ce am avut eu in cap. Machiajul trebuia sa se asorteze cu rochia creata de Loredana Novotni, cu cine am mai colaborat in colectia ei denumita: "SACRED", astfel am decis ca machiajul sa fie unul teatral, de culoarea rosie.
foto: Carmen Orasanu
Am un prieten bun, care are un magazin de antichitati si inainte de sedinta l-am vizitat pt ceva accesorii... el fiind expert (Attila Lovasz) in domeniul lui, dupa ce i-am povestit idea mi-a recomandat doua obiecte din care am folosit doar unul, un sfesnic cu trei lumanari. (in idea principala am vrut ca luminarile sa aiba culoarea alba, din "pacate"(de fapt din fericire!:) am uitat luminarile in studio... linga castel nu am gasit doar rosii. Prima data nu stiam cum o sa iasa ... dar cand am vazut in cadru, deja stiam ca a fost o intamplare fericita ca am uitat cele albe acasa... :-) A dat un echilibru fotografiei culoarea rosie a lumanirilor care foarte bine s-au asortat cu rochia.

Alex(modelul) nu are prea multa experienta in modeling, putin m-am temut cum o sa se descurce, dar atitudinea ei si dorinta de a ne ajuta a compensat lipsa ei de experienta. A fost destul de dificil pentru ea sa lucreze in frig, cu zece oameni in jurul ei, dar asa cred ca nici un model profesionist nu se descurca mai bine in conditiile astea, asa ca sunt recunoscator pt ea! Multumesc Alex!

PHOTOFLEX - TritonFlash
Cine ma cunoaste, stie ca eu nu-s fotograful care este fascinat de tehnica, de aparate, de butoane ... :-)
Totusi ... nu pot sa trec fara sa nu va spun cateva cuvinte despre blizul Photoflex Triton Flash fiindca stiu din experienta, multi (si eu) se uita la detalii pe site despre un produs, unde sunt laudate, dar, in realitate, nu intotdeauna este asa.
Am montat blitzul si am setat, am masurat lumina, aici este o data interesanta, care m-a surprins... cu octaboxul lui, de la 2 m, la putere maxima, mi-a dat 8,9 diafragma, adica, mai precis, puteam sa lucrez linistit cu o diafragma de 11. In conditiile din pod am folosit puterea blitzului intre 1/2, 1/32, din cauza asta nici nu pot sa va dau date exacte despre numarul declansarilor. Ce pot sa va spun, in schimb, e  ca in mod sigur, daca nu va ajunge kitul cu doua baterii, atunci nici sa nu va apucati :-))) Consider ca o baterie, cu puterea variata a blitzului, tine sigur intre 300-400 de declansari!!! La aceasta sedinta, cu teste, diferite locatii, setari etc in total am facut in jur de 500 de cadre si am folosit o singura baterie care ar mai tine cu siguranta inca vreo 100-150 de cadre.
Avantajul blitzului mai este ca este extrem de micut si foarte usor de "manevrat" poata sa tina si un assistent in mana chiar si mai mult timp! Ce imi lipsea foarte tare era telecomanda "desteapta" :-) Am reusit sa ma obisnuiesc foarte repede cu comfortul de la Hensel ca poti seta luminile de pe transmiter :-)
Daca va intereseaza acest kit, o sa aveti posibilitatea de a testa in Croatia, in Summer Photo Camp.

Succesul unei sedinte mai complexe consta in organizare, in echipa care contribuie, asistenti, make up artist, model, hair dresser, fotograf.
Multumesc mult pt toti care m-au ajutat in realizarea acestui proiect!

P.S.:  Trebuie neaparat sa completez azi a fost a treia zi decand folosim Triton Flash-ul cu prima baterie si este inca la jumatate... deci mai sus cand am zis ca inca 100-150 de cadre am gresit.  De atunci am tras cu putere variata in mod sigur min. 400 de cadre!!!!  




foto: pintohorse


foto: pintohorse









14.3.12

Cum sa invatam sa fotografiem?

Cum sa invatam sa fotografiem?

Reteta: 

www.pintograf.com
-ai nevoie de o mare pasiune
-respect fata de arta si meserie
-multa practica
-un aparat foto (orice marca, orice model!)

In acest articol o sa va impartasesc tot ce stiu eu despre modurile de invatare in acest domeniu foarte popular astayi! O sa  dezvalui si cel mai mare secret care te ajuta sa evoluezi in fotografie!!!

Dar sa incepem de la inceputuri... va scriu povestea mea...
Cand am primit primul aparat foto, Smena 8M, de la parintii mei, acest hobby apartinea unui segment destul de privilagiat. Daca vroiai sa faci fotografii, erai nevoit sa cunosti setarile tehnice de baza ale aparatului, ca sa ai un rezultat cat de cat bun. In afara de asta, trebuia sa te pricepi si la developare, marire etc.. deci nu era accesibil pt toata lumea. Pe vremea aceea, trebuia sa-ti doresti foarte tare, sa fii "obsedat", sa fii maniac etc... si sa depui mult efort ca sa stapanesti aparatul foto. Din cauza asta foarte putine persoane si-au batut capul cu fotografia. 
In anii 80, aproape in fiecare scoala exista un cerc foto si din aceasta cauza existau si laboratoare foto in scoli.
Suna bine? :-) Da, suna foarte bine, dar cu toate acestea, din pacate, in cele mai multe scoli, laboratoarele si cercurile foto nu functionau...
Asta era norocul meu!!! :-)
In scoala generala, in clasa a V-a eram fericitul proprietarul  al aparatului Smena si eram foarte entuziasmat sa invat, insa, cand am intrebat pe profesorul care era responsabil pt cercul de foto, a ridicat din umeri si se vedea ca nu se ocupa cu nimic... dupa a treia oara cand l-am cautat, cu aceeasi problema, mi-a oferit cheia laboratorului sa fac ce vreau...
alegerea perspectivei bune...

VAUUUUUUU ...... 
era plin cu hartie foto de toate dimensiunile... revelatoare, aparate de marit, tot ce imi doream... si singura cheie era la mine!!!!!  Yessssss    :-)))))))))

Asa am inceput sa experimentez de unul singur si sa cer sfaturi de la"batrani". Cu cativa ani mai tarziu, ne-am mutat in Ungaria unde, la liceu, istoria s-a repetat :-) Am vazut in  cladire o usa pe care scria: "laborator foto" se vedea ca nu prea il foloseste nimeni... m-am dus la director... el m-a trimis la "profesorul responsabil" de laborator. Cand am intrebat de cercul foto, fata i s-a distorsionat si era foarte speriat ca oioi acuma va fi nevoit sa faca un cerc :-) l-am intrebat de cheie :-))))) si de data asta eu i-am cerut sa-mi dea cheia si, in schimb, eu sa fac curat si sa il folosesc ... s-a bucurat mult ca nu-l bat la cap. Asa am ajuns ca si in liceu sa am cabinetul meu "privat"in scoala :-) Iar a urmat o serie de experimente...

Dupa ce am terminat liceul, m-am dus la scoala postliceala de fotografi din Budapesta. 
Eram foarte mandru... hobbyul meu devine meserie!!! o sa invat foarte multe si o sa devin "profesionist", "expert" sau cum doriti. Dar nu asa s-a intamplat :-( Profesorii erau niste batranei care niciodata nu au fotografiat ci numai au predat... experienta practica nu prea aveau :-( ... fata de unii eu stiam deja mai mult... La examen am picat din cauza unui prof care era inspector la examen, fiindca "ne-am certat" , adica nu am fost de acord cu un termen, o definitie. Pana la urma am trecut la restante. Dupa 8 ani m-am intalnit cu inspectorul respectiv si a recunoscut ca la examen aveam dreptate, apoi m-a rugat ca sa-l invat niste setari de iluminare in noul lui studio ca nu se descurca... no comment.

Dezamagirea totusi a trecut si, mai tarziu, mi-am propus sa ma duc la facultate! 
Fiindca sunt un om foarte practic, vroiam sa stiu de la cine am sa invat si ce. Am vorbit cu multi, am fost in vizita la ore... si asa am decis ca nu mai vreau sa ma duc la facultate :-( ...
Mai tarziu iar m-a apucat un val sa ma duc la admitere, dar atunci deja am avut studioul meu in centrul Budapestei si, intr-o zi, cineva din anul V la facultate, la sectiunea de foto, a inchiriat studioul si dupa doua zile m-a contactat ca vrea sa fe ucenicul meu si sa-l invat tehnica de iluminare si multe altele ca a vazut pozele mele... bla bla bla... Na, atunci iar mi s-a dus cheful de facultate, lasand loc iarasi, dezamagirii fata de calitatea cursurilor scolare. 

Sa ne intoarcem la "cum sa invatam sa fotografiem?"

In primul rand, trebuie sa vrei!!! 
foto: Pinto Horse
Ce este cel mai important: sa stii ce vrei! vrei sa fi un fotograf amator bun? un profesionist??? sau nu te pricepi la altceva si ai vazut la televizor ca trebuie "numai" sa apesi pe buton - na, in acest caz, nu citi mai departe fiindca tu stii totul! :-) Pentru restul -  trebuie sa te hotarasti si, ca la orice alta meserie sau hobby, tebuie sa investesti foarte mult timp, energie si in ultimul rand bani. 
De exemplu, daca ai 5000 de euro, ce ai face cu ei? Iti spun ce ar face majoritatea oamenilor (din ce vad in jurul meu!) ar fugi sa-si cumpere un aparat "profi" si dupa jumatae de an sau nici atata, facand o comparatie cu lucrarile lui mai vechi, singura diferenta e ca pozele au o rezolutie mai mare :-( Sfatul meu este, daca chiar vrei sa inveti, atunci, din 5000 de euro, cheltuieste 1000 pe un aparat si restul pe diferite cursuri, workshopuri, carti, bilete de avion, cazare. De ce? Fiindca aparatul oricand il poti pierde, sau poate fi furat, stricat...si ramai fara nimic... dar daca investesti in informatie, aceasta iti va ramane si oricand, cu orice aparat, (imprumutat de ex.) vei putea face fotografii si nu poze... cu asta castigand fani, clienti si bani, cu care, oricand poti recupera aparatul foto!

De unde si de la cine merita sa inveti?

Cand am inceput eu, am avut o experienta proasta. Cei care au avut cunostinte in domeniu, nu vroiau sa imparta cu nimeni, ca sa nu-si creeze concurenta! Eu atunci am decis ca daca, vreodata, va veni cineva la mine cu dorinta de a invata, niciodata nu o sa tin secret nici stilul meu de lucru, nici trucurile aplicate de mine!

Exista o reteta foarte simpla! Uita-te la fotografiile profesorului/trainerului si, daca crezi ca ai de invatat de la el, atunci nu te  gandi prea mult, investeste pt un curs tinut de el!


Problema profesorilor, in general, este ca "cine stie, face, cine nu, preda!" - singura exceptie este cand profesorul/trainerul este un fotograf activ si chiar zilnic poti sa ii urmaresti noile lucrari. 

Cursurile foto, din pacate, sunt axate pe bussines si mai rar ofera si calitate cu un trainer/profesor bine calificat.

Cea mai buna solutie este sa gasesti un mentor care sa te ia langa el la sedinte foto si poti sa "furi" meseria de la el...

Croatia 2011
Secretul despre care am vorbit la inceput este sa pui la o parte DSLR-ul, sa-ti achizitionezi un parat pe film si, timp de cateva luni, invata tehnica analoga, apoi poti sa treci la DSLR. si sa nu treaca nici o zi fara sa faci fotografii!!!

Doar atat ar fi??? DA.

Fotografia este un "sport" tehnic, care poate fi invatat 90%! Poti sa devii un fotograf bun 90%!!! 
www.photosetup.ro
Restul de10% este talentul, instinctul pe care fie le ai, fie nu :-) si partea asta se poate exersa... asa poti sa devii un fotograf bun 95%!!!  

Eu, dupa 26 de ani de fotografie, in fiecare zi sunt deschis sa invat, stiu foarte bine ca am foarte mult de invatat. 

"Cu cat stii mai mult afli ca nu stii nimic" -  daca tii cont de acest citat atunci esti deschis sa evoluezi!

Am participat la multe workshop-uri in Ungaria si cand am fost in New York,  am incercat, in mai multe studiouri, doar sa fiu prezent, sa vad si sa "fur"

Motivul meu personal pentru care am inceput sa tin workshopuri este urmatorul. Si in ziua de azi sunt multi care doresc sa vina la o sedinta, sau sa invete de la mine. Fiindca imi este greu sa refuz pe oricine dar totodata mi-ar lua foarte mult timp sa ma ocup de fiecare, asa am propus ca, doar in grupuri mici, de  max 10 participanti, in timpul meu liber, sa impart cunostintele mele acumlate. Asa am ajuns si la taberele foto organizate cu ErKE si Photosetup

www.erke.ro
De data asta va fi ceva inedit... mie personal nu mi-a placut la scoala sa stau in banca ore intregi si sa ascult profesorii... asa am conceput programul taberei ca am amestecat urmatoarele ingrediente:   9 zile vacanta, un pumn de hobby, o lingurita de meserie, un sac mare de distractie  si nu am uitat nici de condimente si a iesit un "workshop" intr-o forma de o tabara in Croatia, in locatia Tribunj. 
Stiti ingredientele dar oare care sunt condimentele??? Condimentele dau gustul mancarii...
Condimentele le primim de la Photosetup in forma de echipamente foto! :-)

Deci, "ingredientele"unui workshop bun sunt pregatite, am pus mancarea la fiert, asa ca va invitam la o cina inedita!!! in sens propriu dar si figurat :-)))) Sper sa va placa femeile frumoase si pestele! :-)))))


Filmuletul de la anul trecut:


The participants: Alex, Alexandra, Laca, Bianca, Carmen, Daniela, Fully, HoZo, Istvan, Levi, Matthew, Misi, MZ, Orsi, Sooska, Tamas, Zsuzsa